Česta pitanja

1.     Što je otvaranje tržišta električne energije? 

Od 1. siječnja 2015. godine, svaki će kupac imati pravo izabrati svoga opskrbljivača električnom energijom. To znači, kako će imati mogućnost odlučiti od kojeg će opskrbljivača nabavljati električnu energiju i izabrati onu ponudu za opskrbu koja mu najbolje odgovara.

Jednostavnim rječnikom rečeno, to se zove „otvaranje tržišta električne energije“.

 

2.     Što se podrazumijeva pod javnim opskrbljivačem i tko su oni? 

Javni opskrbljivač je opskrbljivač koji ima obvezu opskrbljivati kvalificiranog kupca kada on ne odabere svog opskrbljivača na tržištu električne energije, na način i pod uvjetima koje propisuje FERK.

Javni opskrbljivač ima obvezu pružati univerzalnu uslugu opskrbe svim kupcima električne energije iz kategorije potrošnje: kućanstvo, mala poduzeća i komercijalni kupci.

Javne opskrbljivače u Federaciji BiH je imenovala Vlada Federacije BiH, a to su: Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. - Sarajevo i Javno poduzeće „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar, svaka na svom geografskom području.

Koje su potrebne dozvole za proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana i koja je potrebna dokumentacija za dobivanje istih, a pribavlja se u Regulatornoj komisiji za električnu energiju Federacije Bosne i Hercegovine?

Odgovor:

Regulatorna komisija za energiju u FBiH - FERK
Kneza Domagoja 12 A
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon: 036 44 99 00
Faks: 036 333-507/508

Transakcijski račun [KM]:
1401011020000817  
kod Sberbank BH d.d. Sarajevo

Prijava za Newsletter:

Uvjeti i odredbe