Obavještenja za javnost

Mostar, 19.12.2023. godine

FERK ODRŽAO 29. REDOVNU SJEDNICU U 2023. GODINI

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK na današnjoj redovnoj sjednici donijela je Odluku o odobravanju Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje garancije porijekla električne energije Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu

kogeneraciju.

Po zahtjevu za izmjenu i dopunu dozvole za rad (licence) za trgovanje LPG-om podnosioca zahtjeva d.o.o. „INTER-BUTAN“ Cazin FERK je donio zaključak kojim se predmetni postupak obustavlja zbog odustanka podnosioca. Za privredna društva „AREX” d.o.o. Gradačac i d.o.o. „BAREL“ Cazin donesena su rješenja kojima se izdaju izmijenjene i dopunjene dozvole za rad (licence) za transport naftnih derivata drumskim saobraćajem.

Na sjednici su takođe doneseni zaključci kojima se odbacuju podneseni zahtjevi „AUTOHLADNJAK-GABELJIĆ“ d.o.o. Sarajevo, za pet proizvodnih objekata i SRC „GABELJIĆ“ d.o.o. Sarajevo, za dva proizvodna objekta zbog nepostojanja uslova za pokretanje postupka. Osim toga, zbog odustanka podnosioca zahtjeva COMMERCE PRODEX d.o.o. Grude obustavljen je postupak pred FERK-om pokrenut po Zahtjevu za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije.

Po zahtjevima za sticanje statusa kvalifikovanog proizvođača FERK je donio rješenja za: MARKELI d.o.o., iz Širokog Brijega, „H&HMT“ d.o.o. Tešanj, „AUTOHLADNJAK-GABELJIĆ“ d.o.o. Sarajevo za pet solarnih fotonaponskih elektrana, „CONRA“ d.o.o. iz Tešnja, SRC „GABELJIĆ“ d.o.o. Sarajevo za dvije solarne fotonaponske elektrane, SD „ASEA“ vlasnika Sinanovića Safeta iz Zavidovića i COMMERCE PRODEX d.o.o. Grude za tri solarne fotonaponske elektrane.

Na sjednici su donesena i dva zaključka o ispravci rješenja po prijedlogu zahtjeva za sticanje statusa kvalifikovanog proizvođača za podnosioce zahtjeva „VITA SOL“ i „BOSŠUMČAJ“ d.o.o. Sarajevo.

U postupak opšte rasprave upućen je Nacrt dozvole za rad (licence) za transport naftnih derivata drumskim saobraćajem podnosioca zahtjeva ZIBLIN & CO d.o.o. Ljubuški.

Nacrt i obavještenje za javnost mogu se preuzeti na internet stranici FERK-a www.ferk.ba, a zainteresovana lica svoje pisane komentare na nacrt dozvole mogu dostaviti do 27.12.2023. godine do 12:00 sati, poštom na adresu FERK-a, kao i na elektronsku adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Takođe, nakon razmatranja žalbi na akte koje su donijela dva javna elektroprivredna preduzeća, FERK je na sjednici donio pet rješenja i osam zaključaka.

Na današnjoj sjednici je donesena i Odluka o privremenoj regulatornoj naknadi za 2024. godinu za imaoce dozvola koji obavljaju elektroenergetske djelatnosti, te rješenja o regulatornim naknadama za 2024. godinu za postojeće imaoce dozvola za obavljanje proizvodnje električne energije u elektranama ukupne instalisane snage do uključivo 1 MW i Rješenje o regulatornoj naknadi za Operatora za OIEiEK.

 

Regulatorna komisija za energiju u FBiH - FERK
Kneza Domagoja 12 A
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon: 036 44 99 00
Faks: 036 333-507/508

Transakcijski račun [KM]: 
1027140000023722
kod „UNION BANKA d.d. Sarajevo “ 

 

Prijava za Newsletter:

Uvjeti i odredbe