Propisi Europske Unije

Brisel, 25.6.2009.
IP/09/1038


EU usvojila nova pravila za ojačanje unutarnjeg energetskog tržišta


Predsjednik Barroso i član Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs pozdravili su danas usvajanje novih pravila o unutarnjem energetskom tržištu koje je Vijeće usvojilo nakon pozitivnog glasovanja na Europskom parlamentu u travnju. Od novog zakonodavstva se očekuje ojačanje unutarnjeg tržišta energije u EU, omogućavanje više zaštite i koristi za kupce od najnižih mogućih cijena energije nudeći priliku kompanijama za natjecanje na tržištu. Uz to, zakonodavni paket promovira održivost stimuliranjem energetske efikasnosti. Zemlje članice imaju 18 mjeseci za prenošenje novih pravila u nacionalno zakonodavstvo.

Predsjednik Komisije, Jose Manuel Barroso je kazao „Ovo je veliki korak ka uistinu integriranom energetskom tržištu Europe, i pravi odgovor Europske unije na strukturalne izazove s kojima se susrećemo. To su dobre vijesti za kompanije i građane kojima su potrebne konkurente cijene i sigurnost u opskrbi energijom. Usvajanje pravila za unutarnje tržište prikazuje kako Europa može ispuniti svoja obećanja“.

Na zemljama članicama je da ova pravila provedu u praksi i daju bolje uvjete i kupcima i kompanijama. Kupci će imati koristi od bolje zaštite i najnižih mogućih cijena, dok će kompanije imati priliku ostvariti bolje poslovanje na konkurentnom tržištu. Nova pravila će također biti velik korak ka rješavanju problema s klimatskim primjenama, porastom ovisnosti o uvozu energije i svjetskoj konkurentnosti“ kazao je član Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs.
Osnovni cilj ovog paketa zakonodavstva je postaviti regulatorne okvire koji su neophodni za potpunu djelotvornost tržišta.


Pravila koja su danas usvojena za cilj imaju:

 • osiguranje učinkovitijeg regulatornog uvida od potpuno neovisnih i kompetentnih državnih energetskih regulatora. Određena prekogranična pitanja rješavat će EU Agencija za suradnju energetskih regulatora.
 • porast prekogranične suradnje i investicija u novu Mrežu europskih operatera prijenosnog sustava (ENTSO). Mrežni operateri u Uniji moraju izraditi zajedničke komercijalne i tehničke kodekse i standarde sigurnosti  kao i koordinirati investicije potrebne na EU razini.
 • porast solidarnosti. Približavanjem nacionalnih tržišta, zemlje članice će biti bolje opremljene za pomoć jedna drugoj u slučajevima prijetnji za opskrbu energijom.
 • stvaranje razine tržišta učinkovitim odvajanjem proizvodnje i prodaje energije od njezina prijenosa. Time se izbjegava da kompanije uključene i u proizvodnju i u prijenos energije koriste svoje privilegirane pozicije na prijenosu kako bi blokirale pristup mreži za druge opskrbljivače. Odvajanje djelatnosti opskrbe od aktivnosti prijenosa u integriranim kompanijama poslužit će za eliminiranje sukoba interesa, promoviranje investicija u mrežu i sprječavanje bilo kakvog diskriminacijskog ponašanja.
 • povećanje transparentnosti. Unaprjeđenje tržišne transparentnosti u radu mreža i opskrbi jamčit će pristup informacijama, učiniti određivanje cijena transparentnijim, povećati povjerenje u tržište i pomoći pri izbjegavanju manipulacija tržištem.
 • stavljanje prava građana u središte procesa otvaranja tržišta s jakim obvezama zemalja članica u zaštiti socijalno ugroženih kupaca.
 • implementacija inteligentnih sustava mjerenja s ciljem pokrivanja 80% populacije do 2020. Ugradnja pametnih brojila dopušta kupcima precizno informiranje o njihovoj potrošnji te promovira energetsku efikasnost.

Paket se sastoji od:
 • Uredbe o uspostavi EU Agencije za suradnju nacionalnih energetskih regulatora
 • Direktive o električnoj energiji koja mijenja Direktivu 2003/54/EZ
 • Direktive o plinu koja mijenja Direktivu 2003/55/EZ
 • Uredbe o električnoj energiji koja mijenja Uredbu EZ br. 1228/2003
 • Uredbe o plinu koja mijenja Uredbu br. 1775/2005.

Direktive i uredbe će biti objavljene u Službenom glasniku EU u kolovozu 2009. i stupit će na snagu dvadesetog dana od dana njihove objave.
Direktive o električnoj energiji i plinu trebaju se prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u roku od 18 mjeseci nakon stupanja na snagu s iznimkom odredbi o razdvajanju prijenosa, koje se moraju prenijeti u roku od 30 mjeseci.
Nova Agencija se mora uspostaviti i započeti s radom u roku od 18 mjeseci nakon stupanja na snagu Uredbe o Agenciji. Također, uredbe o električnoj energiji i plinu primjenjuju se u roku 18 mjeseci nakon njihova stupanja na snagu i najkasnije do tada, od TSO-a se zahtijeva dostava dokumentacije za osnivanje nove Mreže europskih TSO-a, jedne za plin druge za električnu energiju, u Komisiju i u Agenciju. Najkasnije 8 mjeseci nakon toga ENTSO i za plin i za električnu energiju mora biti uspostavljena. 

Izvorni tekst

Regulatorna komisija za energiju u FBiH - FERK
Kneza Domagoja 12 A
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon: 036 44 99 00
Faks: 036 333-507/508

Transakcijski račun [KM]: 
1027140000023722
kod „UNION BANKA d.d. Sarajevo “ 

 

Prijava za Newsletter:

Uvjeti i odredbe