Обавјештења за јавност

Мостар, 9.4.2024. године

ФЕРК ОДРЖАО 9. РЕДОВНУ СЈЕДНИЦУ У 2024. ГОДИНИ

Регулаторна комисија за енергију у Федерацији Босне и Херцеговине – ФЕРК данас је у свом сједишту у Мостару одржала 9. редовиту сједницу у 2024. години на којој је донесен Правилник о издавању дозвола. Како је нови Закон о електричној енергији Федерације Босне и Херцеговине увео многе новине по питању врста дозвола, које се издају и у којим случајевима, кроз Правилник о издавању дозвола, ФЕРК је на свеобухватан

и цјеловит начин разрадио законске одредбе које се односе на издавање дозвола, стицање статуса затвореног дистрибутивног система, што је предуслов за издавање дозволе за обављање дјелатности дистрибуције у затвореном дистрибутивном систему, те издавање претходне сагласности за изградњу директног вода и издавање дозволе/лиценце за рад Оператору за обновљиве изворе енергије и ефикасну когенерацију.

На сједници је донесен и Правилник о методологији утврђивања поријекла електричне енергије, израчуна и објаве структуре преостале електричне енергије у Федерацији Босне и Херцеговине.  ФЕРК је имао за циљ пропичасова јасна правила, која ће омогућити доказивање структуре електричне енергије, односно удјела појединих извора енергије кориштених у производњи електричне енергије продате крајњим купцима.

Поступајући по Захтјеву за одузимање дозволе за рад за производњу електричне енергије подносиоца „САРАЧЕВИЋ“ д.о.о. Тешањ за двије соларне фотонапонске електране, ФЕРК је након спроведеног поступка донио рјешење о одузимању дозволе будући да наведеном подносиоцу захтјева, у складу са Законом о електричној енергији Федерације Босне и Херцеговине, више није потребна дозвола за обављање електроенергетске дјелатности.

Статус квалификованог произвођача утврђен је за два подносиоца захтјева, те су донесена два рјешења за „ЈАФА Солар“ Тешањ и Производња соларне енергије „ELECTRA“ из Зенице.

Подносиоцу захтјева АД-ТАНК д.о.о. Столац донесеним рјешењем ФЕРК је издао Дозволу за рад (лиценцу) за транспорт нафтних деривата друмским саобраћајем.

На данашњој сједници ФЕРК-а одлучено је да се у поступак опште расправе упути Нацрт дозволе за обављање дјелатности снабдијевања и трговине електричном енергијом за привредно друштво ГЕТ-ТЗЕ д.о.о. из Широког Бријега. Заинтересована лица имају могућност да доставе своје писане коментаре на Нацрт дозволе до 17.4.2024. године до 12:00 часова, поштом на адресу Кнеза Домагоја 12 А, Мостар, као и на електронску адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Текст Нацрта дозволе може се добити сваким радним даном од 11:00 до 13:00 часова, у сједишту ФЕРК-а, на протоколу, Кнеза Домагоја 12 А у Мостару или на интернет страници ФЕРК-а www.ferk.ba.

 

Регулаторна комисија за енергију у ФБиХ - ФЕРК
Кнеза Домагоја 12 А
88000 Мостар ФБиХ 
Босна и Херцеговина

Телефон: 036 44 99 00
Факс: 036 333-507/508

Трансакцијски рачун [КМ] :

1027140000023722
„UNION BANKA d.d. Sarajevo “ 

 

Пријава за Newsletter:

Услови и одредбе